Μικροδισκεκτομή – η Θεραπεία για την Ισχιαλγία

Γράφει ο Γιάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Back Care

Λίγες εξελίξεις στην ιατρική έχουν βελτιώσει τόσο πολύ την ποιότητα ζωής των ατόμων με πρόβλημα μέσης όσο η μέθοδος της μικροδισκεκτομής.

 

Η μικροδισκεκτομή είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας της σπονδυλικής στήλης. Ο στόχος της μεθόδου αυτής είναι να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα, να ανακουφιστούν τα συμπτώματα ισχιαλγίας και να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Για την μικροδισκεκτομή απαιτείται πολύ εξελιγμένο χειρουργικό μικροσκόπιο, ειδικά εργαλεία και φυσικά μικροχειρουργικές τεχνικές. Ως εξειδικευμένος μικροχειρουργός σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώ εξελιγμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές μετακινώντας ελαφρώς τον μυικό ιστό που περιβάλει την σπονδυλική στήλη αποφεύγοντας έτσι τον μυικό τραυματισμό που γενικά συνδέεται με την ‘κλασική’ χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Η χρήση ηλεκτρονικού (high-resolution digital) χειρουργικού μικροσκοπίου μου επιτρέπει την άριστη οπτική της σπονδυλικής στήλης μέσα από μια πολύ μικρή τομή. Προσωπικά, πραγματοποιώ στις περισσότερες περιπτώσεις την επέμβαση σαν χειρουργείο ημέρας δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.

 • Τα άμεσα οφέλη της μικροδισκεκτομής για τους ασθενείς μου είναι:
  • σύντομος χρόνος επέμβασης 20-40 λεπτά
  • ασφαλής επέμβαση
  • ελάχιστη τομή (20-30χιλιοστά)
  • ελάχιστη βλάβη στους ιστούς
  • ελάχιστη απώλεια αίματος
  • άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα ισχιαλγίας
  • άμεση κινητοποίηση – δεν απαιτείται παραμονή στο κρεβάτι
  • ελάχιστος ή καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
  • ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (παραμονή στο νοσοκομείο από 8 έως 24 ώρες.)
  • ταχύτερη ανάρρωση

Πρέπει να σημειωθει ότι δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση προβλήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Συνιστώ την μικροδισκεκτομή σαν μία σίγουρη και ασφαλή λύση στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • αν η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει να απαλλάξει από το πρόβλημα για χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων, ή
 • αν υπάρχει σταδιακή επιδείνωση του μουδιάσματος, μυικής αδυναμίας του ποδιού και του πόνου.

Πώς θα περιέγραφα με λίγα λόγια την επέμβαση; Είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται με σύντομη γενική αναισθησία. Αφού ετοιμαστεί η περιοχή της επέμβασης για το χειρουργείο, ξεκινώ με μια πολύ μικρή τομή χαμηλά στη μέση και καθοδηγώ το χειρουργικό μικροσκόπιο ώστε να έχω την κατάλληλη απαραίτητη οπτική εικόνα. Από ένα ελάχιστο φυσιολογικό ανατομικό ‘παράθυρο’ των ιστών της σπονδυλικής στήλης και χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικά εργαλεία επιτυγχάνω την άνετη πρόσβαση στην περιοχή του παγιδευμένου νεύρου, προστατεύοντας το σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Στη συνέχεια αφαιρώ το κομμάτι του δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα και ελέγχω ότι το νεύρο είναι απολύτως ελεύθερo από οποιαδήποτε άλλη συμπίεση. Τέλος, κλείνω την μικρή τομή με απορροφήσιμα ράμματα (‘πλαστική’) και τοποθετώ μικρή πολύ μικρή αυτοκόλλητη γάζα.

Αρκετοί ασθενείς μου επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα του χειρουργείου ή, αν το έχουμε συζητήσει πριν και το επιθυμούν, μπορούν να παραμείνουν στην κλινική για ένα βράδυ.

Μετά την επέμβαση δίνω πάντα οδηγίες για το τι πρέπει να περιμένει κανείς επιστρέφοντας στο σπίτι, για την αλλαγή στο σημείο της επέμβασης, για απλά παυσίπονα (Depon) αν απαιτείται, καθώς και τις οδηγίες μου για κινητοποίηση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Παραμένω φυσικά πάντα στη διάθεση των χειρουργημένων ασθενών μου για οποιαδήποτε ερώτηση.

Ο Γιάννης Καρνέζης έχει αναπτύξει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Tόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη στο ενεργητικό του εκατοντάδες επιτυχημένες επεμβάσεις μικροδισκεκτομής οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλης χειρουργικής εμπειρίας στο αντικείμενο.

Latest Page Update: 01/03/2017 - 09:03:07