Αίσθηση στην διεθνή ιατρική κοινότητα έχουν προκαλέσει δύο νέες κλινικές μελέτες από τη Δανία που δημοσιεύονται ταυτόχρονα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό European Spine Journal. Οι δύο αυτές μελέτες προέρχονται από Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (Syddansk Universitet) και κατέληξαν ότι η ύπαρξη ‘αναερόβιων’ μικροβίων στους μεσοσπονδύλιους δίσκους οδηγεί σε συγκεκριμένου τύπου χρόνια οσφυαλγία, ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία.
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Επιστημονικός Διευθυντής του BackCare network απάντησε στο www.backacre.gr στις ερωτήσεις μας σχετικά με τα ευρήματα των νέων αυτών μελετών:
Οι μελέτες αυτές δεν αναφέρονται σε όλους τους τύπους οσφυαλγίας. Αναφέρονται σε συγκεκριμένου τύπου χρόνια οσφυαλγία που αφορά περίπου το 50% των περιστατικών. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο τύπος αυτός μπορεί να αναγνωριστεί από την Μαγνητική Τομογραφία.
Η πρώτη από τις δύο κλινικές μελέτες που έγινε σε 61 ασθενείς έδειξε οτι οι αλλοιώσεις τύπου «Modic 1» που συχνά εμφανίζονται στην Μαγνητική Τομογραφία ασθενών με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και σχετίζονται με την οσφυαλγία, είναι πολύ πιθανό να προκαλούνται από επιμόλυνση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με αναερόβια μικρόβια.
Η δεύτερη κλινική μελέτη έγινε σε 162 ασθενείς και έδειξε ότι θεραπεία με αντιβίωση για περίπου 3 μήνες ήταν αποτελεσματική σε σημαντικό βαθμό στην ανακούφιση του πόνου στην μέση και της δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες σε ασθενείς με αλλοιώσεις ‘Modic 1’ του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα (ανακούφιση από το πόνο) διατηρήθηκε ακόμα και εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των μελετών μας είπε: «Οι επιστημονικές αυτές μελέτες συσχετίζουν το χρόνιο πόνο στη μέση σε περιπτώσεις που έχουμε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και συγκεκριμένα ευρήματα στην Μαγνητική Τομογραφία, με την ύπαρξη επίμονης χαμηλής έντασης μικροβιακής λοίμωξης. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία αυτού του συχνού προβλήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί οτι θα πρέπει να παίρνουν όλοι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση θεραπεία με αντιβιοτικά. Κάτι τέτοιο ενέχει περισσότερους κινδύνους απ’ ότι πιθανά οφέλη.
Σε τελική ανάλυση θα πρέπει ο κάθε ασθενής με αντίστοιχο πρόβλημα να συμβουλεύεται πάντα τον ειδικό γιατρό και να συζητά μαζί του όλες τις πιθανές θεραπευτικές λύσεις πριν προχωρήσει σε κάποια μορφή θεραπείας του προβλήματος».