Τα συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης (‘καθίζηση σπονδύλου’) εξακολουθούν να παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Έχει υπολογιστεί ότι 18% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ευρώπη και 23% στις ΗΠΑ θα υποστούν ένα τέτοιο κάταγμα σε κάποια στιγμή.
Η συντηρητική θεραπεία των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης με χρήση ζώνης οσφύος ή κηδεμόνα απαιτεί τουλάχιστον διάστημα τριών μηνών ενώ ο περιορισμός στο κρεβάτι έχει σαν αποτέλεσμα κίνδυνο επιπλοκών όπως πνευμονία και φλεβική θρόμβωση με κίνδυνο πνευμονικής εμβολής. Επιπλέον, οποιαδήποτε ακινητοποίηση στο κρεβάτι συνοδεύεται από απώλεια οστικής πυκνότητας μπορεί να φτάσει και το 1% για κάθε εβδομάδα που περνά με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου για περαιτέρω κατάγματα.
Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της Διαδερμικής Κυφοπλαστικής (Percutaneous Kyphoplasty) οδηγεί στην άμεση αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του σπονδύλου και κυρίως της μηχανικής σταθερότητας του κατάγματος με συνέπεια την ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς, την ταχεία βελτίωση του επιπέδου πόνου καθώς και την επακόλουθη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πρόσφατη κλινική μελέτη από το Νοσοκομείο Bichat – Beaujon του Παρισιού έδειξε ότι σε σύνολο 104 ασθενών με συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου ηλικίας από 18 έως 83 ετών η Διαδερμική Κυφοπλαστική οδήγησε σε άμεση βελτίωση του επιπέδου πόνου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινητοποιηθούν από την πρώτη μέρα και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις η επέμβαση της Κυφοπλαστικής είχε πραγματοποιηθεί σύντομα (κατά την πρώτη εβδομάδα) μετά το κάταγμα.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής ο Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ‘Υγεία’ Αθηνών Δρ. Γιάννης Καρνέζης, μας είπε:
‘Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν γι ακόμη μια φορά το γεγονός οτι η Διαδερμική Κυφοπλαστική όταν γίνεται σχετικά σύντομα (τις πρώτες εβδομάδες) μετά από ένα συμπιεστικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης μπορεί, σε όλες τις ηλικίες, να προσφέρει άμεση βελτίωση του επιπέδου του πόνου και ταχεία κινητοποίηση και επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών’.