Ιωάννης Καρνέζης MSc, FEBOT, FRCS(Orth)

Διευθυντής Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Ι Καρνέζης χειρουργός σπονδυλικής στήλης I Karnezis photo
MSc, FEBOT, FRCS(Orth)
Διευθυντής Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης Νοσοκομείου“ΥΓΕΙΑ”. Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Εξειδικευμένος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Nuffield Orthopaedic Centre και John Radcliffe Hospital Οξφόρδη Αγγλίας Λέκτορας Ορθοπαιδικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Bristol Αγγλίας. Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Επιστημονικός Διευθυντής BackCare.
E-mail: i.karnezis@backcare.gr
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με μακρόχρονη εκπαίδευση, μετακπαίδευση, εξειδίκευση και κλινική, χειρουργική και επιστημονική / ερευνητική εμπειρία σε ολόκληρο το εύρος της Ορθοπαιδικής και της Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης.

 

Είναι πτυχιούχος και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει πτυχία Μάστερ (M.Sc., Πανεπιστήμιο του Bristol), Χειρουργικής (F.R.C.S., Βασιλικά Κολλέγια Χειρουργών του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης) και Ορθοπαιδικής (F.E.B.O.T., European Board of Orthopaedics and Trauma και FRCS(Orth), Intercollegiate Board χειρουργικών Κολλεγίων Λονδίνου, Εδιμβούργου, Γλασκώβης και Δουβλίνου).
Ξεκίνησε την χειρουργική του εκπαίδευση στην Αγγλία όπου σταδιοδρόμησε για περισσότερο από μια δεκαετία τόσο στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS (National Health Service) όσο και σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιλέγοντας νωρίς στην επιστημονική του σταδιοδρομία τον δύσκολο δρόμο της πλήρους ενσωμάτωσης στο κορυφαίο σύστημα υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης του κόσμου. Έχει εργαστεί, πάντα ως έμμισθο μέλος του ιατρικού προσωπικού (και όχι απλά επισκέπτης ή παρατηρητής), σε πολλά κρατικά και
πανεπιστημιακά Βρετανικά Νοσοκομεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Bristol Royal Infirmary, Avon Orhopaedic Centre, Bristol Children’s Hospital, Southmead Hospital, Frenchay Hospital, Gloucestershire Royal Hospital, Musgrove Park Hospital. Ολες τις πιο πάνω θέσεις τις κατέλαβε μετά από ελεύθερη προκύρηξη με ανοικτή διαδικασία επιλογής.
Τον Νοέμβριο του 1997 επελέγει μεταξύ μεγάλου αριθμού Βρετανών υποψηφίων ως Specialist Registrar (ειδικός επιμελητής) Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Bristol και την ευρύτερη υγειονομική περιοχή της νοτιο-δυτικής Αγγλίας.
Θέτοντας ως στόχο από πολύ νωρίς στην σταδιοδρομία του την απόκτηση ιδιαίτερων χειρουργικών ικανοτήτων έχει αναπτύξει, μέσω πολυετούς εκπαίδευσης εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία, ιδιαίτερα στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Η χειρουργική του τεχνική χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα (χρήση όσο το δυνατόν μικρότερων παρεμβάσεων στους ιστούς), ταχύτητα και ουσιαστική έλλειψη χειρουργικών επιπλοκών όπως φλεγμονές, αιματώματα, θρομβώσεις ή άλλες.
Έχει ειδική εμπειρία σε τομείς που περιλαμβάνουν την χειρουργική και μικροχειρουργική της σπονδυλικής στήλης, την αντιμετώπιση παραμορφώσεων σπονδυλικής στήλης παιδιών και ενηλίκων, τραύματος και λοιμώξεων της σπονδυλικής στήλης. Η κλινική του εμπειρία ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός περιλαμβάνει επίσης την Αρθροσκοπική Χειρουργική (γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής), Αρθροπλαστική(πρωτογενής και αναθεώρηση ισχίου, γόνατος, ώμου), Τραυματολογία (συμπεριλαμβανομένων κλειστής ενδομυελικής ήλωσης μακρών οστών, ελάχιστα επεμβατιής χειρουργικής ενδαρθρικών / περιαρθρικών καταγμάτων, αντιμετώπισης επιπλοκών τραύματος με την χρήση της μεθόδου Ilizarov) και την Παιδο-Ορθοπαιδική.
Το 2001 αποτέλεσε σταθμό στην σταδιοδρομία του όταν εξελέγει μεταξύ πολλών υποψηφίων στην θέση του Λέκτορα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (Clinical Lecturer) στο τμήμα Ορθοπαιδικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο, 2001-2004).

Τον Σεπτέμβριο του 2002 επελέγει (σε ανοικτό διαγωνισμό) μεταξύ πολλών υποψηφίων για να στελεχώσει ως Fellow in Spinal Surgery την ομάδα Χειρουργιής της Σπονδυλικής Στήλης των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Οξφόρδης.

“…Η εμπειρία από την εργασία μου στα δύο αυτά κορυφαία νοσοκομεία του κόσμου ήταν ανεκτίμηση. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποτελεί διαχρονικά έναν από τους φάρους των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων και θεωρώ την συμμετοχή μου στην ομάδα χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης του Nuffield Orthopaedic Centre και του John Radcliffe Hospital από τους σημαντικότερους σταθμούς στην έως τώρα σταδιοδρομία μου. Είναι πραγματικά τιμή για έναν επιστήμονα να συμβάλει με την εργασία του τόσο στην συνέχιση μιας άκρως επιτυχημένης παράδοσης όσο και στο άνοιγμα καινούργιων δρόμων στον τόσο απαιτητικό χώρο αυτό της ιατρικής“.

Εχει διεξάγει εκτεταμένη έρευνα στον τομέα της Εμβιομηχανικής των καταγμάτων (κάτοχος του διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας B 2 323 533 B) ενώ στην τρέχουσα ερευνητική του εργασία περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός ενός νέου ελάχιστα επεμβατικού υλικού σπονδυλοδεσίας.

Εχει παραγματοποιήσει εκτεταμένο επιστημονικό έργο, ιδιαίτερα στον τομέα της Ορθοπαδιικής Εμβιομηχανικής. Οι εργασίες του πάνω στον τομέα αυτό έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης από επιστημονικές ομάδες κορυφαίων ερευνητικών κέντρων του κόσμου με πλήθος βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο έργο του. Η μεταπτυχιακή του Ερευνητική Διατριβή για τον τίτλο του Master of Science που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Bristol αποτέλεσε ιδιαίτερα πρωτοποριακή εργασία καθώς ο Δρ. Καρνέζης ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια της οστικής πλάκας οστεοσύνθεσης μη-επαφής (non-contact osteosynthesis plate) για την θεραπεία καταγμάτων. Εχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό έργο στους τομείς της διάγνωσης και αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης της Αρθροπλαστικής και της ελάχιστα-επεμβατικής χειρουργικής με επιστημονικές δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα διεθνή ιατρικά περιοδικά του χώρου όπως το Journal of Bone and Joint Surgery, Spine, Injury, Journal of Arthroplasty, Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery και άλλα.

Εχει ευρύτατο επιστημονικό συγγραφικό έργο. Είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιδοκά όπως τα Journal of Bone and Joint Surgery, Spine, Clinical Biomechanics, Injury, Journal of Arthroplasty, Acta Orthopaedica Scandinavica, Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery, British Journal of Sports Medicine, Journal of Pediatric Orthopaedics, Hip International, Annals of Clinical Biochemistry. Είναι επίσης συγγραφέας στο βιβλίο Surgical Technology (εκδόσεις Universal Medical Press, 9η και 17η έκδοση) και είναι κριτής επιστημονικών εργασιών (reviewer) στο διενθνές επιστημονικό περιοδικό ‘Injury’.
Είναι μέλος της Βρετανικής Ορθοπαιδικής Ένωσης, του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, της Βρετανικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής Έρευνας, της Βρετανικής Εταιρείας Οστεοπόρωσης και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εχει τιμηθεί με βραβεία από το Avon Orthopaedic Centre και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol και με ερευνητική υποτροφία από την εταιρεία Aesculap της Γερμανίας.

“…η χειρουργική έχει ανέκαθεν χαρακτηριστεί ως επιστήμη αλλά και τέχνη. Είναι ο βασικός στόχος κάθε γιατρού που φιλοδοξεί μια επιτυχή χειρουργική σταδιοδρομία να θεμελιώσει πάνω σε στέρεες βάσεις τις ικανότητες εκείνες που θα του επιτρέψουν να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Αυτό γίνεται μόνο με συστηματική προσέγγιση, προσεκτική μελέτη, συνεχή επαφή με τις εξελίξεις, μαθητεία πλάι σε καθιερωμένους δασκάλους, μεθοδικότητα, υπομονή και σύνεση. Φυσικά μια σειρά από έμφυτα προσόντα και κλίσεις όπως επιδεξιότητα και ακρίβεια στους χειρισμούς, τρισδιάστατη αίσθηση του χώρου, αντοχή στην εργασία υπό πίεση είναι απαραίτητα για να φτάσει κανείς στα επίπεδα που απαιτεί ο ευαίσθητος χώρος της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης“.

Το 2007 ίδρυσε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Δίκτυο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης (Back Care network) του οποίου είναι και Διευθυντής, με στόχο την ανύψωση στα διεθνή standards του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας της σπονδυλικής στήλης στη χώρα μας.

Λεπτομέρειες για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την έρευνα και τις δημοσιεύσεις του διαβάστε εδώ.


Latest Page Update: 25/05/2020 - 20:05:29