Οξεία οσφυαλγία: η συμβουλή να παραμείνουμε δραστήριοι οδηγεί σε ταχύτερη αποκατάσταση χωρίς αυξημένα επίπεδα πόνου.
Σε πρόσφατη κλινική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία που δημοσιεύτηκε το ιατρικό περιοδικό ‘Sports Science, Medicine and Rehabilitation‘ έγινε σύγκριση μεταξύ δύο ομάδων ασθενών με οξεία οσφυαλγία (συνολικά 109 άτομα ηλικίας από 20 έως 63 ετών): στην πρώτη ομάδα δόθηκε η συμβουλή να παραμείνουν δραστήριοι παρά τον πόνο ενώ στη δεύτερη ομάδα δόθηκε η συμβουλή να τροποποιήσουν τις δραστηριότητες τους ανάλογα με τον πόνο, δηλαδή να αποφεύγουν δραστηριότητες, κινήσεις και στάσεις που επιδεινώνουν το επίπεδο του πόνου. Σε όλους τους ασθενείς δόθηκαν τα κατάλληλα για την πάθηση τους παυσίπονα φάρμακα. Οι ερευνητές μετρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας όλων των ασθενών συνεχώς επί μία εβδομάδα με χρήση ειδικών φορητών συσκευών μέτρησης της φυσικής δραστηριότητας.
Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης έδειξαν οτι οι ασθενείς στους οποίους δόθηκε η συμβουλή να παραμείνουν δραστήριοι παρά τον πόνο παρουσίασαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας (που έφτασαν έως και τα επίπεδα δραστηριότητας των φυσιολογικών ατόμων) σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συμβουλή να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που τους προκαλούν πόνο. Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα επίπεδα του πόνου στους πιό δραστήριους ασθενείς δεν ήταν σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τους ασθενείς που είχαν περιορίσει τις δραστηριότητες τους.

Ο Διευθυντής του BackCare, Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, σχολίασε στο www.backcare.gr σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της κλινικής μελέτης:
“Η μελέτη αυτή αποδεικνύει οτι όταν ο γιατρός συμβουλεύσει σωστά τον ασθενή να παραμείνει δραστήριος κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας οσφυαλγίας, η επιστροφή στα φυσιολογικά καθημερινά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και την εργασία είναι σημαντικά συντομότερη. Επίσης αποδεικνύεται οτι αυτό συμβαίνει χωρίς επιδείνωση στο μέσο επίπεδο του πόνου κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης εξ’ αιτίας της αυξημένης αυτής δραστηριότητας. Η συμβουλή αυτή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην πρόληψη των υποτροπών της οξείας οσφυαλγίας όσο και στην αποφυγή χρονιότητας του πόνου με πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Φυσικά, στις περιπτώσεις εκείνες που επιμένει ο πόνος της οσφυαλγίας για διάστημα άνω των έξι εβδομάδων τότε ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης γιατρό”.
Διαβάστε ακόμα: Οσφυαλγία (πόνος στη μέση)