Ασκήσεις αποκατάστασης για την οσφυαλγία
Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Σασσάνης PT,OMT,MAppSc, Φυσικοθεραπευτής, Συνεργάτης BackCare
Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Σασσάνης PT,OMT,MAppSc, Φυσικοθεραπευτής, Συνεργάτης BackCare
“Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης της οσφυαλγίας με ασκήσεις δεν θεωρείται πλέον η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων αλλά το Clinical Pilates”.
Τα κυρτώματα αυτά επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των φορτίων που ασκούνται στη σπονδυλική στήλη, ώστε να μην επέρχεται τραυματισμός. Για τη διατήρηση αυτής της ευθυγράμμισης απαιτείται η υποστήριξη των κυρτωμάτων από τους μύες της κάθε περιοχής, πράγμα κουραστικό αν δεν έχουμε αρκετή δύναμη, ή είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε στάσιμοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα (για παράδειγμα δουλεύοντας μπροστά σε υπολογιστή). Το αποτέλεσμα είναι να ξεφεύγουμε από τη σωστή ευθυγράμμιση και στην περίπτωση της οσφύος να υιοθετούμε είτε ακραία θέση λόρδωσης, είτε να εξαλείφουμε τη λόρδωση. Οι θέσεις αυτές είναι ξεκούραστες γιατί στηριζόμαστε στους λεγόμενους “παθητικούς σταθεροποιούς μας” (οστά, συνδέσμους, θύλακες των αρθρώσεων) και πολύ λιγότερο στους μύες μας. Με αυτό τον τρόπο όμως φορτίζουμε υπέρμετρα τον σκελετό μας, οδηγώντας σε μικροτραυματισμούς που συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου και τελικά οδηγούν στην εκδήλωση ενός μεγάλου τραυματισμού.
“Ένα βασικό στοιχείο στην αποκατάσταση της οσφυαλγίας είναι η σωστή ευθυγράμμιση της οσφυϊκής μοίρας. Αν ο ασθενής μέσα από τη διαδικασία των ασκήσεων μάθει να διατηρεί τη σπονδυλική του στήλη σε σωστή θέση, τότε θα του είναι πιο εύκολο να υιοθετήσει αυτή τη σωστή στάση και στις καθημερινές του δραστηριότητες”
“Οι ασκήσεις αποκατάστασης στην οσφυαλγία θα πρέπει κατά κύριο λόγο να στοχεύουν στην ενεργοποίηση του εγκαρσίου κοιλιακού. Ο ρόλος των υπόλοιπων κοιλιακών μυών είναι επικουρικός στη σταθεροποίηση της οσφυοπυελικής περιοχής.”
Ανάλογα με τη φάση του προβλήματος επιλέξτε τις κατάλληλες ασκήσεις:
“Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και τα προγράμματα αποκατάστασης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του.”
“Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα πρέπει να αξιολογεί την κατάσταση του κάθε ασθενούς, να διαγιγνώσκει τα προβλήματα που υπάρχουν και να κατευθύνει το πλάνο της αποκατάστασης.”