Ισχιαλγία – Πόνος κατά μήκος του ποδιού
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Back Care.
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Back Care.
Πού οφείλεται η ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος το ποδιού);
Ο πόνος στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου), και συνεχίζει κατά μήκος του μηρού, της γάμπας (γαστροκνημίας), έως το άκρο πόδι είναι αυτό που ονομάζουμε ισχιαλγία και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε πίεση μιας νευρικής ρίζας του ισχιακού νεύρου από κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου χαμηλά στη μέση, στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα ή υπαισθησία του ποδιού και μυική αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή σύρσιμο του ποδιού στο περπάτημα.
Ποιά είναι η θεραπεία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί σε λίγες μέρες ή λίγες βδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από παυσίπονα). Ο ασθενής δεν πρέπει να μένει στο κρεβάτι πάνω από μια δύο μέρες το πολύ και σταδιακά να επιστρέφει στις δραστηριότητές του. Φυσικά οι βαριές χειρονακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές η πιθανότητα επανεμφάνισης νέων επεισοδίων οξείας ισχιαλγίας στο μέλλον είναι περίπου 10-20%.
Πότε πρέπει να απευθύνεται κανείς στον ειδικό γιατρό;
Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι έντονος και παρατείνεται περισσότερο από τρεις τουλάχιστον μήνες χωρίς σημάδια βελτίωσης και αντιθέτως επιδεινώνεται ή ακόμα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα και μυική αδυναμία στο πόδι θα πρέπει να ζητούμε τη συμβουλή Ορθοπαιδικού Χειρουργού (οπωσδήποτε εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης).
“Όταν το πρόβλημα της ισχιαλγίας επιμένει για μακρύ χρονικό διάστημα ή επιδεινώνεται, πρέπει να απευθυνόμαστε στον ειδικό γιατρό το συντομότερο, για να αποφύγουμε σοβαρή ΜΟΝΙΜΗ βλάβη που μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη πίεση του ισχιακού νεύρου”
Eίναι επείγον να επισκεφθώ τον ειδικό γιατρό;
Προσοχή: Αν παράλληλα με τον πόνο / μούδιασμα / αδυναμία στο πόδι υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση, υπάρχει η πιθανότητα κάποια μεγάλη κεντρική κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου να πιέζει τα νεύρα που είνα απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η ούρηση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες. Αν αυτό συμβαίνει είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον ειδικό γιατρό το συντομότερο.
“Η σύγχρονη θεραπεία της ισχιαλγίας είναι η χειρουργική μικροδισκεκτομή. Η επέμβαση αυτή γίνεται πλέον από την χειρουργική ομάδα του Back Care σαν χειρουργείο ημέρας δηλαδή χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι το ίδιο απόγευμα χωρίς πόνο.”
Τι είναι η επέμβαση της Μικροδισκεκτομής;
Κατά την μικροδισκεκτομή αφαιρείται το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (κήλη) και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άρση της πίεσης της νευρικής ρίζας ώστε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να έχουμε άμεση και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο. Η επέμβαση γίνεται με χρήση ειδικού μικροσκοπίου μέσω πολύ μικρής τομής χαμηλά στη μέση.
Μύθοι
“Θαυματουργές θεραπείες” όπως ενέσεις, οζονοθεραπεία, θεραπεία μαγνητικών πεδίων, έλξεις και άλλα, δεν έχουν καμιά επιστημονική απόδειξη ότι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη φυσική εξέλιξη της ισχιαλγίας. Συχνά πιστεύεται οτι η ισχιαλγία συμβαίνει λόγω ‘κάκωσης’, όπως όταν κάποιος σηκώσει απότομα ένα μεγάλο βάρος. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει σημαντικού βαθμού φθορά, συχνά χωρίς σοβαρά συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν οτι προβλήματα οξείας ισχιαλγίας μπορεί να παρουσιαστούν τόσο σε άτομα που ασχολούνται με βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα όσο και σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό. Αν και υπάρχει η γενική εντύπωση οτι η οξεία ισχιαλγία είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας ή συμβαίνει μόνο σε άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό προβλημάτων στη μέση αυτό δεν είναι σωστό: η οξεία ισχιαλγία συμβαίνει πιό συχνά σε μικρότερες ηλικίες, συνήθως σε άτομα από 25 έως 40 ετών και μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων στη μέση.