Μικροδισκεκτομή – η Θεραπεία για την Ισχιαλγία

Γράφει ο Γιάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Νοσ. ΥΓΕΙΑ, Διευθυντής Back Care

Η Μικροδισκεκτομή με δυο λόγια

Με δύο λόγια, η μικροδισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, με εξαιρετικές στατιστικές στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας (πόνος στο πόδι). Αν και μεγάλο μέρος όσων έχουν συμπτώματα ισχιαλγίας δεν θα χρειαστούν τελικά μικροδισκεκτομή, αν όλες οι άλλες προσπάθειες συντηρητικής θεραπείας αποτύχουν, η μικροδισκεκτομή μπορεί να είναι η απαιτούμενη λύση. Ο γιατρός θα δει την δική σας ειδική περίπτωση και θα ξέρει αν η μικροδισκεκτομή είναι σωστή για σας και μπορεί να σας απαλλάξει από τον πόνο.

Αν είστε υποψήφιος για μικροδισκεκτομή, συζητήστε με το γιατρό όλες τις λεπτομέρειες ειδικά για την περίπτωσή σας.

Τι είναι η Μικροδισκεκτομή;

Λίγες εξελίξεις στην ιατρική έχουν βελτιώσει τόσο πολύ την ποιότητα ζωής όσων παρουσιάσουν πρόβλημα μέσης όσο η μέθοδος της μικροδισκεκτομής. Παλαιότερα κάθε επέμβαση στη σπονδυλική στήλη συνεπαγόταν μεγάλες τομές, μακριές περιόδους ανάρρωσης και αποθεραπείας και αρκετά οδυνηρή αποκατάσταση. Ευτυχώς, η πρόοδος στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης όπως η μικροδισκεκτομή έχουν κατά πολύ βελτιώσει αυτή τη διαδικασία.

Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή ή μικροαποσυμπίεση, είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση κήλης μεσοσπονδυλίου οσφυϊκού δίσκου.

Ο στόχος είναι, να αποσυμπιεστεί η νευρική ρίζα, να ανακουφιστούν τα συμπτώματα ισχιαλγίας και να μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα αφαιρέσει τμήμα του δίσκου ώστε να αποσυμπιεστούν τα σπονδυλικά νεύρα.

Για ποιούς είναι η Μικροδισκεκτομή;

Η επέμβαση της Μικροδισκεκτομής είναι αποτελεσματική στο 95% των περιπτώσεων και πετυχαίνει να εξαφανίσει την ισχιαλγία που προκαλείται από την κήλη του δίσκου. Η ισχιαλγία είναι ο πόνος που προκαλείται λόγω της πίεσης σπονδυλικού νεύρου. Αυτή η πίεση είναι συνήθως αποτέλεσμα κήλης ενός δίσκου (δισκοκήλη).

Καθώς η δισκοκήλη επεκτείνεται, πιέζει τα νεύρα. Αυτό προκαλεί τον ερεθισμό των νεύρων που “ερμηνεύεται” από τον εγκέφαλο σαν πόνος στο πόδι.

Πρέπει να σημειωθει ότι δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση προβλήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Αρκετές περιπτώσεις ισχιαλγίας θα υποχωρήσουν χωρίς χειρουργείο μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Αν όμως ο πόνος επιμείνει για περισσότερο από 12 εβδομάδες, η Μικροδισκεκτομή μπορεί να βοηθήσει.

Η μικροδισκεκτομή είναι μία σίγουρη και ασφαλής λύση αν:

 • η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει για χρονικό διάστημα αρκετών εβδομάδων, ή
 • υπάρχει σταδιακή επιδείνωση του μουδιάσματος, μυικής αδυναμίας του ποδιού και του πόνου.

Πως γίνεται η Μικροδισκεκτομή;

Ο στόχος της μικροδισκεκτομής είναι να απομακρυνθεί το κομμάτι του δίσκου που πιέζει τα νεύρα. Γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η θέση του ασθενούς είναι με την κοιλιά προς τα κάτω (πρηνής θέση).

Η τομή είναι λίγα χιλιοστά (20-30) και γίνεται πάνω από τον δίσκο που έχει το πρόβλημα.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό χειρουργικό μικροσκόπιο για την καλύτερη οπτική μέσα από την μικρή οπή, ειδικά χειρουργικά εργαλεία και το σημαντικότερο: την εμπειρία και τεχνική του. Μετά την Μικροδισκεκτομή, το νεύρο έχει όλο τον απαιτούμενο χώρο ώστε τυχόν πόνος που προκαλείτο από πίεση στο νεύρο παύει να υπάρχει.

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική, εξασφαλίζει την αποφυγή του τραυματισμού των γύρω ιστών, κάτι που επιταχύνει την ανάρρωση. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει το τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλεί την πίεση των νεύρων και ελέγχει ότι το νεύρο είναι απολύτως ελεύθερο από οποιαδήποτε άλλη πίεση. Η χειρουργική τομή κλείνεται με απορροφήσιμα ράμματα (“πλαστική”).

Συνήθως ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ μετά την επέμβαση, αν όμως το επιθυμεί, μπορεί να φύγει για το σπίτι και την ίδια μέρα.

 

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παίρνει οδηγίες για την πορεία του επιστρέφοντας στο σπίτι, για την αλλαγές της γάζας στο σημείο της επέμβασης, για τη χρήση απλών παυσίπονων (αν χρειαστεί),  και  οδηγίες για κινητοποίηση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο χειρουργός παραμένει στη διάθεση των χειρουργημένων ασθενών του για οποιαδήποτε ερώτηση.

Συνοψίζοντας, τα πλεονεκτήματα της μικροδισκεκτομής για τους ασθενείς  είναι:

 • σύντομος χρόνος επέμβασης 20-40 λεπτά
 • ασφαλής επέμβαση
 • ελάχιστη τομή (20-30χιλιοστά)
 • ελάχιστη βλάβη στους ιστούς
 • ελάχιστη απώλεια αίματος
 • άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα ισχιαλγίας
 • άμεση κινητοποίηση – δεν απαιτείται παραμονή στο κρεβάτι
 • ελάχιστος ή καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
 • ελάχιστος χρόνος νοσηλείας (παραμονή στο νοσοκομείο από 8 έως 24 ώρες.)
 • ταχύτερη ανάρρωση

Κίνδυνοι:

Η  μικροδισκεκτομή είναι ασφαλής επέμβαση και οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι όπως μόλυνση, αιμοραγία ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υποτροπή της δισκοκήλης.

Αποκατάσταση μετά την Μικροδισκεκτομή

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι συντομότερος από άλλες πιο επεμβατικές επεμβάσεις. Γι αυτό και ο χρόνος νοσηλείας είναι από κάποιες ώρες έως 24 ώρες.

Θα πάρετε οδηγίες για τι θα πρέπει να προσέχετε το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα.

Η φυσιοθεραπεία θα μπορούσε να επιταχύνει την ενδυνάμωση των μυών γύρω από την σπονδυλική στήλη.

Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση, την παραμονή σε καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή το βαθύ σκύψιμο τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο της μικροδισκεκτομής. Μπορεί να χρειαστεί να λείψετε από την δουλειά σας για μια με δύο εβδομάδες όσο βρίσκεστε στην ανάρρωση. Θα πρέπει να αποφεύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη (μεγαλύτερα από 2-2,5 κιλά) για 2 έως 4 εβδομάδες μετά. Μπορείτε να επανέλθετε στο τακτικό σας πρόγραμμα φυσικής άσκησης σταδιακά μετά από δύο εβδομάδες από την μικροδισκεκτομή. Ο τυπικός χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση είναι περίπου 6 εβδομάδες.

Ποιός είναι ο κατάλληλος χειρουργός;

Η μικροδισκεκτομή είναι μια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση και χρειάζεται χειρουργό με την κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία.

Ο Γιάννης Καρνέζης έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σπονδυλικής στήλης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Tόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μεγάλη Βρετανία όπου έχει εξειδικευτεί στα κορυφαία νοσοκομεία του NHS έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες επιτυχημένες επεμβάσεις μικροδισκεκτομής οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και πολύ μεγάλη χειρουργική εμπειρία στην σπονδυλική στήλη.

Κόστος

Το θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες.


Latest Page Update: 14/05/2019 - 16:05:55