Ιωάννης Καρνέζης χειρουργός σκολίωσης

Κατάγματα Σπονδυλικής Στήλης σε μεγαλύτερες ηλικίες

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Back Care

Οστεοπορωτικά κατάγματα

Τα κατάγματα σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι πολύ συχνά: ξέρουμε σήμερα οτι μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρείς άνδρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στην ζωή τους. Ξέρουμε επίσης ότι άτομα που έχουν υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα έχουν πενταπλάσια πιθανότητα να υποστούν και άλλο κάταγμα αργότερα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε (πως προλαμβάνονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα)
Καθώς η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη όλοι όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση θα πρέπει να λαβάνουν επαρκή ποσότητα Ασβεστίου (τουλάχιστον 1000mg την ημέρα) και Βιταμίνης D (400 έως 800 μονάδες την ημέρα), να ασκούνται συστηματικά, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να περιορίσουν τα αλκοολούχα ποτά και να υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία γιά την οστεοπόρωση.

Μύθοι

Συχνά θεωρείται οτι τα οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης (καθίζηση σπονδύλων) καθώς και η κύφωση, η ελάττωση του ύψους του σώματος και ο πόνος στη ράχη που προκαλούν είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα της ηλικίας. Αυτό δεν είναι σωστό. Η οστεοπόρωση και κατά συνέπεια τα οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προληφθεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα ενώ σοβαρή οστεοπόρωση με συνέπεια προβλήματα από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβεί και σε άτομα όχι και τόσο μεγάλης ηλικίας.

Αλήθειες

Οστεοπορωτικά κάταγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να συμβούν μετά από ατύχημα (π.χ. πτώση στο σπίτι) αλλά και χωρίς εμφανές ατύχημα (π.χ. απλά με το σήκωμα βάρους κατά το καθημερινό νοικοκυριό). Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σοβαρός χρόνιος πόνος, προβλήματα στην κινητικότητα και στην ανεξάρτητη διαβίωση, δύσπνοια ή και δυσκολία στον ύπνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να υπάρξει πρόβλημα συμπίεσης νεύρων ή του νωτιαίου μυελού και κίνδυνος παράλυσης.
Ο ρόλος ενός σύγχρονου κέντρου παθήσεων σπονδυλικής στήλης
Αν, δυστυχώς, συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα τότε ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ειδικό κέντρο όπου υπάρχει η εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες για την σωστή διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος καθώς και να υπάρξει πρόνοια γιά να αρχίσει ο ασθενής θεραπεία για την οστεοπόρωση του όταν θα έχει αντιμετωπιστεί το κάταγμα του.
osteoporotic fracture 2

Αν εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο πάσχει από κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Κυφοπλαστική: μία νέα μέθοδος θεραπείας καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

 

Η ‘παραδοσιακή’ αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης είναι η χορήγηση ισχυρών παυσίπονων φαρμάκων, η παραμονή στο κρεβάτι και η εφαρμογή ορθοπαιδικών ζωνών ή κηδεμόνων. Σε εξαιρετικά δύσκολες ή και επικίνδυνες καταστάσεις (π.χ. όταν υπάρχει σοβαρή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης ή όταν υπάρχει κίνδυνος παράλυσης) χρειάζεται χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης για να προληφθούν σοβαρά και μόνιμα προβλήματα. Ωστόσο, με τις νεώτερες εξελίξεις, τα περισσότερα κάταγματα της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζονται πλέον με θεαματικά αποτελέσματα με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής.
Η τεχνική της κυφοπλαστικής
Η Κυφοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος γιά την θεραπεία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Περιλαμβάνει την εισαγωγή (χωρίς χειρουργική τομή) μίας ειδικής βελόνας κάτω από αυστηρό συνεχή ακτινογραφικό έλεγχο στην περιοχή του σπονδύλου που έχει υποστεί καθίζηση. Ακολούθως γίνεται (διαμέσου της ίδιας βελόνας) ανύψωση του σπονδύλου με ειδικό ‘μπαλλονάκι’ και έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού γιά ενίσχυση του σπονδύλου, με αποτέλεσμα άμεση ανακούφιση από τον πόνο και μόνιμη διατήρηση του σωστού ύψους και σχήματος του σπονδύλου. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους καθημερινές δραστηριότητες μετά την επέμβαση αυτή. Εκατοντάδες χιλιάδες κάταγματα της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με θεαματική επιτυχία σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια.
osteoporotic fracture 1


Latest Page Update: 15/02/2017 - 19:02:19