Κυφοπλαστική

Κατάγματα σπονδύλων σε μεγαλύτερες ηλικίες

Ο Γιάννης Καρνέζης είναι εκπαιδευμένος πλήρως στην Μεγάλη Βρετανία, εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης στην Οξφόρδη με πολύ μεγάλη εμπειρία στις κυφοπλαστικές από την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου το 2003 στην Μεγάλη Βρετανία και από το 2006 στην Ελλάδα.

Τα  κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση ακόμα και μετά από απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών σε περιπτώσεις ξαφνικού έντονου πόνου στην πλάτη ή στη μέση να αναζητήσουμε τη γνώμη εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης ορθοπαιδικού γιατί είναι πιθανό ο πόνος να οφείλεται σε κάταγμα σπονδυλικής στήλης.

 

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για:

  • Το πως θεραπεύονται τα κατάγματα αυτά με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής
  • Tα συμπτώματα, τον τρόπο δημιουργίας των σπονδυλικών καταγμάτων και τον μηχανισμό του πόνου που προκαλούν
  • και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η κυφοπλαστική, είναι η θεραπεία για τις περιπτώσεις ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από έντονο πόνο μετά από πρόσφατο κάταγμα σπονδύλου. Η επέμβαση, θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα (εντός 6 έως 8 εβδομάδων το αργότερο από το κάταγμα) για τα καλύτερα αποτελέσματα όπως έχουν δείξει όλες οι σχετικές μελέτες για τη κυφοπλαστική..

Αν εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχετε από κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

“80 ετών διαγνώστηκα με κάταγμα στην σπονδυλική μου στήλη ύστερα από πέσιμο. Μου συστήθηκε η ακινητοποίηση στο κρεβάτι με την χρήση κηδεμόνα και παυσίπονων. Ύστερα από 4 εβδομάδες και με τον πόνο να χειροτερεύει ενώ εγώ πλέον δυσκολευόμουν να σταθώ έστω και 2 λεπτά όρθιος μου συστήσανε τον κο Ι. Καρνέζη για την μέθοδο της κυφοπλαστικής. Στο ραντεβού που είχα και αφού μου εξήγησε ακριβώς το πρόβλημα μου απλά και κατανοητά κανονίσαμε δύο μέρες μετά να μου εφαρμόσει την συγκεκριμένη μέθοδο. Το αποτέλεσμα πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Την ημέρα της επέμβασης μπήκα στο νοσοκομείο με φοβερούς πόνους και την επόμενη ακριβώς μέρα βγήκα σαν να μην είχε γίνει ποτέ το ατύχημά μου. Ο πόνος ήτανε παρελθόν κι εγώ μπορούσα να περπατώ όπως και πριν. Δεν ξέρω πραγματικά πώς να σας ευχαριστήσω γιατρέ που μου δώσατε την ζωή μου πίσω ενώ όλοι μου λέγανε να μάθω να ζω με τους πόνους.”

Με εκτίμηση
Α.Τ.

Τι ακριβώς είναι η Κυφοπλαστική;
Είναι ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής, αποτελεσματική και αποδεδειγμένη κλινικά επέμβαση που διενεργείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης για την θεραπεία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε ποιούς απευθύνεται;
Η κυφοπλαστική δεν απευθύνεται σε ασθενείς με κύφωση που δεν έχουν κάταγμα σπονδύλου. Απευθύνεται, στις περιπτώσεις ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από έντονο πόνο μετά από πρόσφατο κάταγμα σπονδύλου.

Η Κυφοπλαστική…

  • εξαλείφει εντελώς τον πόνο σχεδόν άμεσα ή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
  • βοηθά να επιστρέψει ο ασθενής στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινής του ζωής και στην πλήρη ανεξαρτησία.
  • είναι διαδερμική, δηλαδή γίνεται χωρίς χειρουργικές τομές
  • όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο (σε σύντομο διάστημα από το κάταγμα) έχουμε θεαματική βελτίωση και γρήγορη επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής του ασθενούς.

Τα μυστικά της επιτυχημένης κυφοπλαστικής:

  • Θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά από ένα κάταγμα ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές που συνήθως παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι μετά από παρατεταμένη ακινησία και ο ασθενής να επανέρχεται το ταχύτερο δυνατό στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Για την μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκατασταθεί το ύψος του σπονδύλου και η κυφωτική παραμόρφωση που δημιουργεί η Κυφοπλαστική πρέπει να γίνεται μέσα σε διάστημα έως 6  εβδομάδων από το κάταγμα.
  • Η Κυφοπλαστική είναι μια εξειδικευμένη ελάχιστα-επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πρέπει πάντα να εκτελείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης με πλήρη γνώση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης και του μηχανισμού των καταγμάτων της και όχι από ιατρούς με άλλες περεμφερείς ιατρικές ειδικότητες.

Η Επέμβαση
Απαιτεί περίπου τριάντα λεπτά για την ολοκλήρωση της και γίνεται με γενική αναισθησία.

Δια μέσου δύο μικρών τρυπημάτων στο δέρμα της πλάτης ο χειρουργός εισάγει, με την ακριβή καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος, την ειδική βελόνα στην περιοχή του κατάγματος. Μέσα από αυτή την βελόνα περνά ένα ειδικό μπαλονάκι στον σπόνδυλο που έχει υποστεί καθίζηση και φουσκώνεται ώστε ο σπόνδυλος να επανέλθει στο κανονικό του σχήμα.

Στη συνέχεια το μπαλονάκι αφαιρείται και ο χώρος που δημιούργησε γεμίζεται με ειδική σκληρυντική ουσία (“ορθοπαιδικό τσιμέντο”) για μόνιμη ενίσχυση του σπονδύλου.
Οι εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζουν την διαδικασίας της Κυφοπλαστικής.

Συμπιεστικό Κάταγμα Σπονδύλου

Τοποθέτηση Βελόνας στον Σπόνδυλο

Τοποθέτηση μπαλονιού στο κάταγμα

“Φούσκωμα” μπαλονιού και διόρθωση σπονδύλου

Αφαίρεση μπαλονιού από τον σπόνδυλο

΄Εγχυση ορθοπαιδικού τσιμέντου στο σπόνδυλο

Αφαίρεση της βελόνας από τον σπόνδυλο

Μετεγχειρητική πορεία

Για τους περισσότερους ασθενείς η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Σε κάποιους άλλους μπορεί να γίνει αισθητή μέσα σε 2 μέρες. Στο σπίτι, οι ασθενείς μπορούν να ξαναγυρίσουν στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες. Χρειάζεται μια λογική προφύλαξη και αποφυγή πολύ απαιτητικών φυσικών δραστηριοτήτων, όπως μεγάλα βάρη για περίπου 6 εβδομάδες.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν δείχνουν τα αποτελέσματα συγκριτικών μελετών για την εξέλιξη του πόνου και της ποιότητας ζωής μετά από συμπιεστικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μελέτες έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής έχει θεαματική βελτίωση από τις πρώτες μέρες. Επίσης το επίπεδο του πόνου μετά την Κυφοπλαστική πέφτει θεαματικά σε σύγκριση με την συντηρητική αντιμετώπιση.

Κυφοπλαστική – μια ασφαλής επέμβαση

Η επέμβαση της Κυφοπλαστικής, σαν μία “ελάχιστα επεμβατική” επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής: πρόσφατες κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, από αυτές που μπορεί να παρατηρηθούν μετά από μεγάλες “ανοικτές” επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη.

‘Εχει ακόμα αποδειχθεί από μελέτες ότι η κυφοπλαστική ΔΕΝ αυξάνει την πιθανότητα νέου κατάγματος σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργικό τσιμέντο δεν αυξάνει την σκληρότητα του σπονδύλου σε βαθμό που επηρεάζει αρνητικά τους παράπλευρους σπονδύλους. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί σπονδυλικό κάταγμα έχουν ούτως ή άλλως προδιάθεση για μελλοντικά κατάγματα είτε λόγω προχωρημένης οστεοπόρωσης είτε λόγω προχωρημένης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων

 

Αν πάσχετε από κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Αναφέρονται ως συμπιεστικά κατάγματα ή καθίζηση σπονδύλου ή σφηνοειδή κατάγματα και πολλές φορές αναφέρονται με τον γενικό όρο οστεοπορωτικά κατάγματα ενώ γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα συμβαίνουν συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ακόμα και χωρίς οστεοπόρωση. Λέγονται συμπιεστικά γιατί το σώμα του σπονδύλου που υφίσταται το κάταγμα χάνει λόγω του κατάγματος μεγάλο ποσοστό του φυσιολογικού του ύψους. Ο όρος σφηνοειδές κάταγμα χρησιμοποιείται γιατί το κάταγμα συμβαίνει στο μπροστινό τμήμα του σπονδύλου, προκαλώντας τοπική καθίζηση, ενώ το πίσω μέρος του ίδιου σπονδύλου παραμένει χωρίς αλλαγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο σπόνδυλος να καταλήγει να έχει σφηνοειδές σχήμα.

Ο πιο σωστός όρος είναι εκφυλιστικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης. Είναι πολύ συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες και οφείλονται κυρίως στον εκφυλισμό με την ηλικία των μεσοσπονδυλίων δίσκων και γι αυτό τα βλέπουμε συχνά σε άτομα που δεν έχουν οστεοπόρωση.

Μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε σπόνδυλο αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στο κατώτερο μέρος της θωρακικής περιοχής στους σπονδύλους Θ10 έως Θ12. Αρκετά συχνά επίσης εμφανίζονται στο ανώτερο τμήμα της οσφυικής περιοχής στους σπονδύλους Ο1 έως Ο3.

Συμπτώματα

Αρχικά έντονος οξύς πόνος που γίνεται χειρότερος με την ορθοστασία και την κίνηση. Μειωμένη κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως καταλήγει σε χρόνιο πόνο, παραμόρφωση (θωρακική κύφωση), ελάτωση του ύψους του σώματος, απώλεια μυικής μάζας και αντοχής λόγω της μειωμένης κινητικότητας. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αρνητική επίπτωση στην εικόνα του εαυτού μας και στην ποιότητα της ζωής μας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί βλάβη στο νωτιαίο μυελό.

‘Οταν τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν θεραπεύονται με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής η τυπική εξέλιξη είναι δυνατός χρόνιος πόνος που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει την ανεξάρτηγη διαβίωση.

Παρακάτω εξηγούμε πώς δημιουργούνται τα συμπιεστικά (οστεοπορωτικά) κατάγματα και γιατί προκαλούν πόνο.

Πως δημιουργείται ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γιατί είναι τόσο επώδυνο?

Ξέρουμε ότι με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται στην σπονδυλική μας στήλη εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Η πιο κύρια από αυτές είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Με τον όρο αυτό περιγράφουμε την απώλεια της ελαστικότητας και του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Εξ αιτίας της εκφύλισης και καθώς αυτή προχωρεί, σταδιακά αλλάζει και ο τρόπος που κατανέμεται το βάρος που μεταφέρουν οι σπόνδυλοί μας στις καθημερινές μας κινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το πίσω τμήμα των σπονδύλων που περιλαμβάνει και τις μεταξύ τους αρθρώσεις μεταφέρει όλο και μεγαλύτερο βάρος με συνέπεια την ανάπτυξη αρθρίτιδας και πόνου στις σπονδυλικές αρθρώσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει με οποιαδήποτε άρθρωση του σώματός μας στην οποία εμφανίζεται αρθρίτιδα.

Αντίθετα, το μπροστινό τμήμα των σπονδύλων που περιλαμβάνει το σπονδυλικό σώμα μεταφέρει όλο και μικρότερο βάρος. Το γεγονός αυτό και μόνο, έχει σαν συνέπεια την αραίωση του οστού στο μπροστινό τμήμα του σπονδύλου, προκαλώντας έτσι ένα είδος ΤΟΠΙΚΗΣ οστεοπόρωσης, ακόμα και στα άτομα που δεν έχουν γενικευμένη οστεοπόρωση. Έτσι το μπροστινό τμήμα του σπονδύλου γίνεται λιγότερο ανθεκτικό, εύθραυστο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθει καθίζηση, να συμβεί δηλαδή ένα συμπιεστικό κάταγμα. Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό να συμβεί, αν υπάρχει και γενικευμένη οστεοπόρωση του σκελετού από διάφορες αιτίες (όπως ορμονικές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, φάρμακα όπως κορτιζόνη, πολύ προχωρημένη ηλικία κ.α.). Μπορεί να συμβεί μετά από ατύχημα ή πτώση αλλά και με απλές καθημερινές κινήσεις όταν το οστό εχει εξασθενίσει αρκετά.

Λόγω του κατάγματος και της καθίζησης το μπροστινό τμήμα του σπονδύλου που υποχωρεί, αλλάζει σχήμα (γίνεται σφηνοειδές) με συνέπεια να μην μεταφέρει καθόλου ή ελάχιστο βάρος πια και όλο το βάρος μεταφέρεται στο πίσω τμήμα του σπονδύλου και στις αρθριτικές αρθώσεις. Αυτό δημιουργεί ακόμα πιο ισχυρό πόνο, ο οποίος δεν υποχωρεί ακόμα και στις περιπτώσεις που το συμπιεστικό κάταγμα επουλωθεί μετά από αρκετές εβδομάδες ακινησίας. Ο λόγος που δεν υποχωρεί είναι ακριβώς ότι ο πόνος αυτός δεν οφείλεται σε αυτό καθεαυτό το κάταγμα αλλά προέρχεται από τις αρθρώσεις που ενώ είναι ήδη επιβαρυμένες με οστεαρθρίτιδα, είναι υποχρεωμένες μετά το κάταγμα να μεταφέρουν και όλο το βάρος που θα έπρεπε κανονικά να μοιράζεται σε όλο το σώμα του σπονδύλου.

Είναι προφανές ότι ο μόνος τρόπος ανακούφισης από τον πόνο είναι η αποκατάσταση του σχήματος και η ενίσχυση του μπροστινού τμήματος του σπονδύλου ώστε να μπορεί να μεταφέρει μέρος του βάρους και να αποφορτιστούν οι αρθρώσεις.

Αυτό ακριβώς γίνεται με την επέμβαση της Κυφοπλαστικής.

Είναι σημαντικό λοιπόν όταν τέτοια κατάγματα συμβούν, να τα θεραπεύουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πολλαπλά κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Συμπιεστικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης μπορεί να παρουσιαστεί σχεδόν ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (πολλαπλά συμπιεστικά ή οστεοπορωτικά κατάγματα). Η μέθοδς της Κυφοπλαστικής μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα που υπάρχει κάταγμα.

 

Αν πάσχετε από κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Η θεραπεία των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση, με παρατεταμένη ακινητοποίηση – παραμονή στο κρεβάτι, εφαρμογή κηδεμόνα κορμού και παυσίπονα, δεν θεραπεύει το πρόβλημα (ξέρουμε πλέον αποδεδειγμένα ότι ο μηχανισμός του πόνου σχετίζεται με άλλους παράγοντες). Η παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι (περισσότερο από μία με δύο ημέρες) αδυνατίζει περισσότερο τα οστά και τους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Η τυπική εξέλιξη των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν αυτά μείνουν χωρίς θεραπεία με Κυφοπλαστική, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατός χρόνιος πόνος, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και δεν του επιτρέπει να ζει πια ανεξάρτητα. Πολλές φορές δημιουργείται και παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση).

Η σύγχρονη θεραπεία των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι η μέθοδος της Κυφοπλαστικής.

Με την μέθοδο της Κυφοπλαστικής επιτυγάνουμε ανακούφιση από τον πόνο, ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αποκατάσταση. Για τους περισσότερους ασθενείς η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Σε κάποιους άλλους μπορεί να γίνει αισθητή σταδιακά μέσα σε 2 μέρες. Στο σπίτι, οι ασθενείς μπορούν να ξαναγυρίσουν στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αν πάσχετε από συμπιεστικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, τα συμπιεστικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται και σε άτομα που δεν έχουν οστεοπόρωση, εντούτοις η οστεοπόρωση αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα γιατί εξασθενεί περαιτέρω το οστό του σπονδύλου.

Συνεπώς είναι σημαντικό να υποβαλλόμαστε σε έλεγχο οστεοπόρωσης τακτικά ώστε με την κατάλληλη θεραπεία, διατροφή και τρόπο ζωής, να μειώσουμε κατά το δυνατόν την επίδραση του συγκεκριμένου παράγοντα.

Ποιές είναι οι ομάδες “υψηλού κινδύνου”; ποιοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν οστεοπόρωση;

Μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοπόρωση έχουν

γυναίκες άνω των 55  ετών μετά την εμμηνόπαυση.

άτομα με ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια

Επιπλέον, ο τρόπος ζωής μας όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή μια δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Οπως είπαμε η οστεοπόρωση δεν αποτελεί τον βασικό λόγο εμφάνισης των συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όμως αποτελεί ένα επιβαρυντικό παράγοντα.

Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα σπονδυλικής στήλης έχουν όσοι έχουν ήδη υποστεί ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης κάποια στιγμή στο παρελθόν.

 

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό (συμπιεστικό) κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται μόνο σε άτομα που έχουν οστεοπόρωση;

Αν και η οστεοπόρωση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα «εξασθένησης» του οστού, είναι γνωστό ότι τα κατάγματα αυτά εμφανίζονται εξ ίσου και σε άτομα χωρίς οστεοπόρωση. Αν συνυπάρχει οστεοπόρωση είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας και γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε για την αντιμετώπισή της.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εξήγηση του μηχανισμού των καταγμάτων αυτών

Ποιά η διαφορά του συμπιεστικού κατάγματος με το οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης

Είναι ακριβώς το ίδιο απλά δεν προτιμούμε τον όρο οστεοπορωτικό κάταγμα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση.

Ποιά είναι η σύχρονη αντιμετώπιση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας;

Με τα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της διαδερμικής Κυφοπλαστικής. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και αποκαθιστά ταχύτατα την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής μετά από ένα τέτοιο κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.

Θα έχω περισσότερες πιθανότητες να υποστώ νέα κατάγματα στους διπλανούς σπονδύλους αν κάνω κυφοπλαστική;

Aυτός είναι ένας μύθος που ακούγεται ακόμα και στις μέρες μας. Εχει προέλθει από το γεγονός ότι σε κάποια άτομα παρατηρούνται νέα κατάγματα σε άλλους σπονδύλους μετά την επέμβαση της κυφοπλαστικής. Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι η κυφοπλαστική ΔΕΝ αυξάνει την πιθανότητα νέου κατάγματος σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργικό τσιμέντο δεν αυξάνει την σκληρότητα του σπονδύλου σε βαθμό που επηρεάζει αρνητικά τους παράπλευρους σπονδύλους.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί σπονδυλικό κάταγμα έχουν ούτως ή άλλως προδιάθεση για μελλοντικά κατάγματα είτε λόγω προχωρημένης οστεοπόρωσης είτε λόγω προχωρημένης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Ποιός είναι ο ειδικός για την κυφοπλαστική;

Η Κυφοπλαστική είναι μια εξειδικευμένη ελάχιστα-επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πρέπει πάντα να εκτελείται από ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης με πλήρη γνώση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης και του μηχανισμού των καταγμάτων της και όχι από ιατρούς με άλλες περεμφερείς ιατρικές ειδικότητες

Ποιά είναι η διαφορά Κυφοπλαστικής και Σπονδυλοπλαστικής;

Οι μέθοδοι είναι αρκετά όμοιες. Η διαφορά είναι ότι κατά την Κυφοπλαστική χρησιμοποιείται επιπλέον ένα μπαλόνι το οποίο φουσκώνεται μέσα στο σώμα του σπονδύλου ώστε να αποκαταστήσει το σχήμα του και ακολούθως αφαιρείται ώστε να αφήσει επιπλέον χώρο ελεύθερο για την έγχυση του ειδικού οστικού τσιμέντου.

.


Latest Page Update: 24/06/2018 - 16:06:13