Κάντε κλικ πάνω στις ερωτήσεις για να δείτε τις απαντήσεις.
Ερ.: Eίμαι 31 ετών και πάσχω από σκολίωση 45 μοιρών και έχω πόνους στην μέση. Έγινε μια ανεπιτυχής προσπάθεια αντιμετώπισης σε ηλικία 16 ετών (φόρεσα κηδεμόνα κορμού ως την ηλικία των 17 ετών). Πάσχω επίσης από βρογχικό άσθμα και αισθάνομαι δυσφορία κάποιες φορές. Μπορώ να κάνω κάτι σε αυτήν την ηλικία ώστε να αποφύγω περισσότερα προβλήματα στο μέλλον;
Απ.: Μία σκολίωση 45 μοιρών που αναπτύχθηκε κατά την εφηβική ηλικία συνήθως δεν ευθύνεται για πόνους στη μέση αν λάβουμε υπ όψη και το γεγονός ότι ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι πολύ συχνή πάθηση με ή χωρίς παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και χρειάζεται ξεχωριστή διερεύνηση. Ωστόσο αυτού του βαθμού η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής με συνέπεια να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα μεταξύ των οποίων και επιδείνωση του αναπνευστικού (ιδιαίτερα αν συνυπάρχει πάθηση όπως βρογχικό άσθμα). Χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό που θα συμβουλεύσει το πόσο συχνά απαιτείται παρακολούθηση και αν/πότε μπορεί να χρειαστεί αντιμετώπιση (χειρουργική διόρθωση/σταθεροποίηση της σκολίωσης).
Ερ.: Η κόρη μου 16 ετών έχει σκολίωση 12 μοίρες. Ο κηδεμόνας σκολίωσης θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μην έχουμε επιπλέον επιδείνωση;
Απ.: Σε κορίτσι (έφηβη) 16 ετών, μία σκολίωση 12 μοιρών δεν έχει πρακτικά καμία πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης διότι, μεταξύ άλλων, το στάδιο της ταχείας ανάπτυξης του σώματος (το οποίο όπως γνωρίζουμε καλά είναι το επικίνδυνο στάδιο για επιδείνωση της σκολίωσης) έχει ήδη παρέλθει. Επιπλέον, μία εφηβική σκολίωση 12 μοιρών είναι ηπιότατη και είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα υγείας στην ενήλικη ζωή. Οποιαδήποτε υπάρχουσα ασυμμετρία του σώματος είναι μικρή και, στην απίθανη περίπτωση που προκαλέσει κάποια αισθητική ανησυχία, η απόφαση για (χειρουργική) διόρθωση οποιασδήποτε μορφής θα ληφθεί από την ίδια την κοπέλα στην ενήλικη ζωή της. Φυσικά καμμία ένδειξη για εφαρμογή κηδεμόνα κορμού δεν υφίσταται σε οποιοδήποτε στάδιο, καθώς δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ επιστημονική απόδειξη για οποιαδήποτε αποτελεσματικότά του, ενώ θα προκαλέσει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση στο παιδί.
Ερ.: H κόρη μου είναι 15 χρονών και έχει 60 μοίρες οσφυϊκή σκολίωση. Αν και οι γιατροί μας συνιστούν χειρουργική αντιμετώπιση δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ το παιδί μου δεν παραπονείται για κάτι, θα πρέπει να το υποβάλλω στη δοκιμασία του χειρουργείου;
Απ.: Η χειρουργική επέμβαση στην ιδιοπαθή εφηβική σκολίωση χρειάζεται για να προλάβουμε μια σοβαρή παραμόρφωση σε περιπτώσεις που έχουμε γρήγορη επιδείνωση. Η επέμβαση συνήθως γίνεται κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης του σκελετού τότε δηλαδή που η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί με ταχύ ρυθμό. Αν και το στάδιο ανάπτυξης ενός παιδιού 15 ετών μπορεί να διαφέρει σημαντικά από παιδί σε παιδί, είναι γεγονός ότι μια σκολίωση 60 μοιρών θεωρείται γενικά ‘προχωρημένη’. Είναι γνωστό ότι μία σκολίωση τέτοιου μεγέθους, εκτός από τα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να προκαλεί έχει σοβαρή πιθανότητα να συνεχίσει να επιδεινώνεται, αν και με πιο αργό ρυθμό, στην ενήλικη ζωή με συνέπεια την πιθανότητα βαρειάς παραμόρφωσης και ανάπτυξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων στην σπονδυλική στήλη ή ακόμα παθολογικά προβλήματα (καρδιαγγειακά-αναπνευστικά) από τη μέση ηλικία και μετά.
Ερ.: Η κόρη μου είναι 14 ετών και πέρυσι της διαγνώστηκε σκολίωση 36 μοιρών. Παρ’ ότι αμέσως μας συνεστήθη η λύση του κηδεμόνα, τελικά το παιδί δεν τον φόρεσε καθόλου. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας;
Απ.: Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να ανησυχείτε για το γεγονός ότι η κόρη σας δεν φόρεσε τον κηδεμόνα: όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται σοβαρά με την σκολίωση δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι η εφαρμογή οποιουδήποτε κηδεμόνα θα εμποδίσει την εξέλιξη της σκολίωσης. Στην περίπτωση της κόρης σας τα καλά νέα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει περάσει το στάδιο της ταχείας ανάπτυξης που είναι το επικίνδυνο για σοβαρή επιδείνωση της σκολίωσης και είναι πιθανό να μην υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος. Φυσικά χρειάζεται ακριβής εκτίμηση τόσο του σταδίου ανάπτυξης του παιδιού σε αυτό το χρονικό σημείο όσο και των χαρακτηριστικών της σκολίωσής της.
Ερ.: Η κόρη μου 10 ετών έχει σκολίωση 5 μοιρών. Υπάρχει κάποια θεραπεία ώστε να έχουμε αποτελέσματα οριστικά αναστρέψιμα;
Απ.: Σε οποιαδήποτε ηλικία ‘σκολίωση 5 μοιρών’ είναι δύσκολο να διαγνωστεί με σαφήνεια (η ακρίβεια μέτρησης της ακτινογραφίας είναι της τάξεως των 7 μοιρών!) ενώ μία τυχαία παραλλαγή της θέσης του σώματος κατά την ακτινογράφηση μπορεί να φανεί σαν μικρού βαθμού σκολίωση. Θα μου επιτρέψετε επομένως να αμφιβάλλω για το εάν η κόρη σας έχει οποιοδήποτε πρόβλημα σκολίωσης. Οι συμβουλές μου είναι πρώτον να αποφευγχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για σκολίωση μπροστά στη μικρή ώστε να αποφύγουμε αδικαιολόγητα ψυχολογικά προβλήματα και δεύτερον να εξεταστεί η μικρή και πάλι σε 6 μήνες για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη του προβλήματος.
Ερ.: Η σκολίωση προκαλείται από πρόβλημα οστών της σπονδυλικής στήλης ή είναι από μυικό πρόβλημα; Γίνεται να διορθωθεί και σε ποιό βαθμό με ασκήσεις;
Απ.: Η σκολίωση μπορεί να έχει πολλές αιτιολογίες. Για παράδειγμα στον ‘συγγενή’ τύπο σκολίωσης το πρόβλημα βρίσκεται στην κατασκευή των σπονδύλων ενώ στη ‘νευρομυική’ σκολίωση σε ανωμαλίες της νευρικής λειτουργίας των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Η πιο συχνή αιτία σκολίωσης (‘ιδιοπαθής’) είναι άγνωστο που οφείλεται αν και γνωρίζουμε ότι προκαλείται από ασύμμετρη ανάπτυξη των σπονδύλων κατά την εφηβεία. Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι οι ασκήσεις δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επίδραση στην πρόληψη ή την διόρθωση της σκολίωσης.
Ερ.:Είναι αλήθεια ότι η σκολίωση θεραπεύεται με εφαρμογή κηδεμόνα για κάποια χρόνια;
Απ.: Ο βαθμός σκολίωσης που έχει ήδη αναπτυχθεί ΔΕΝ μπορεί να διορθωθεί με κηδεμόνες, ασκήσεις, φάρμακα ή άλλο τρόπο εκτός από χειρουργική επέμβαση (αν και τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι απαραίτητο). Ο στόχος των κηδεμόνων κορμού είναι να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την περαιτέρω εξέλιξη της σκολίωσης στην αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (πολύ μικρά παιδιά). Δεν υπάρχουν κλινικές αποδείξεις ότι οι κηδεμόνες κορμού παίζουν οποιοδήποτε ρόλο στην αντιμετώπιση της εφηβικής σκολίωσης. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι περιπτώσεις σκολίωσης να εξετάζονται από ειδικό γιατρό (Ορθοπαιδικό με σχετική εξειδίκευση) γιά να αποφεύγονται άσκοπες απόπειρες θεραπείας και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Ερ. Πως θα υποψιαστώ ότι έχω σκολίωση;
Απ. Η αίσθηση ότι όταν σκύβουμε προς τα εμπρός το σχήμα της πλάτης μας αλλάζει, ότι έχει αλλάξει η στάση του σώματός μας ή ότι τα ρούχα μας δεν “στέκονται” σωστά επάνω μας είναι οι αρχικές ενδείξεις. H τελική διάγνωση όμως γίνεται μετά από κλινική εξέταση από ειδικό Oρθοπαιδικό και έλεγχο με τις κατάλληλες ακτινογραφίες.
Ερ. Μπορεί η σκολίωση να προκληθεί από λανθασμένη διατροφή ή κακή στάση του σώματος;
Οχι. Η πιο συνηθισμένη μορφή σκολίωσης είναι η ιδιοπαθής δηλαδή δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή αιτία που την προκαλεί. Σε μερικά άτομα μπορεί να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Υπάρχουν και άλλες μορφές σκολίωσης όπως η νευρομυική σκολίωση που είναι αποτέλεσμα έλλειψης μυικής ισορροπίας όπως αυτή που εμφανίζεται στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει οστεοπενία ή οστεοπόρωση σε άτομα μεγάλης ηλικίας αλλά δεν σχετίζεται άμεσα με την σκολίωση.
Ερ. Μπορεί η σκολίωση να διορθωθεί με τη φυσική άσκηση;
ΑΠ. Οχι. Οι ασκήσεις ή έλξεις κλπ δεν μπορούν να έχουν κανένα μόνιμο αποτέλεσμα στο μέγεθος της σκολίωσης παρά μόνο προσωρινή βελτίωση της στάσης του σώματος.
Ερ. Η σκολίωση προκαλεί πόνο;
Απ. Γενικά, η σκολίωση μικρού βαθμού καθώς και η σκολίωση σε εφήβους και νέους ενήλικες δεν προκαλούν πόνο στην μέση ή την πλάτη. Ωστόσο μεγάλου βαθμού σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε κάποιους πόνους και δυσφορία καθώς δεν είναι μόνο η σπονδυλική στήλη που βρίσκεται σε κάμψη και περιστροφή αλλά και οι πλευρές και η ωμοπλάτη έχουν μετακινηθεί σε λάθος θέση. Αυτή η μη φυσιολογική θέση μπορεί να προκαλεί πόνο στην πλάτη. Στους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες, μια προχωρημένη σκολίωση μπορεί να προκαλέσει μετά από κάποια χρόνια “φθορά” στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης κάτι που επίσης προκαλεί πόνο.
Ερ. Γιατί παρουσιάζεται σκολίωση στα παιδιά;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο πιο συχνός είναι κληρονομικός, δηλαδή παίζουν σημαντικό ρόλο τα γονίδια. Η ακριβής αιτία δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά το αποτέλεσμα είναι κάμψη και στροφή της σπονδυλικής στήλης. Aλλα παιδιά γεννιούνται με κάποια ανωμαλία στο σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε συγγενή σκολίωση. Από την στιγμή που ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι αναπτυχθούν μη φυσιολογικά, η σπονδυλική στήλη αρχίζει να δημιουργεί καμπύλη. Σε άλλα παιδιά η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες νευρολογικές ή μυικές παθήσεις. Πάντως ανεξάρτητα από την αιτία, το αποτέλεσμα είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ανωμαλία μπορεί να δημιουργήσει παραμόρφωση των πλευρών και του σχήματος του σώματος αλλά και αλλαγή της θέσης των εσωτερικών οργάνων.
Ερ. Ποιοί είναι οι στόχοι της χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης;
Απ. Ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσουμε την εξέλιξη της σκολίωσης. Ωστόσο σήμερα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις προσπαθούμε να διορθώσουμε και την παραμόρφωση, να βελτιώσουμε δηλαδή την αισθητική εικόνα του σώματος. Συνεπώς, ο πρώτος στόχος είναι η αποτροπή της επιδείνωσης και ο δεύτερος η διόρθωση. Περισσότερα…
Ερ. Πόσο αναμένουμε να διορθωθεί κατά την χειρουργική επέμβαση η σκολίωση;
Απ. Το πόσο θα διορθωθεί η σκολίωση εξαρτάται από το μέγεθος της παραμόρφωσης, από το πόσο εύκαμπτη είναι η σκολιωτική παραμόρφωση και τι κάνουμε χειρουργικά για να αυξήσουμε την ελαστικότητά της και στη συνέχεια πως θα την σταθεροποιήσουμε ώστε να παραμείνει σε αυτή τη διορθωμένη θέση έως ότου ολοκληρωθεί η βιολογική διαδικασία της σταθεροποίησης. Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος του χειρουργείου δεν είναι πάντα να δείχνει “ίσια” η σπονδυλική στήλη σε μια ακτινογραφία. Συχνά η υπερβολική διόρθωση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.
Απ. Πόσο μεγάλη είναι η χειρουργική τομή και τι σημάδι θα αφήσει;
Απ. Η τομή έχει το μήκος της περιοχής της σπονδυλικής στήλης που χρειάζεται διόρθωση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εκτείνεται από το ύψος της ωμοπλάτης έως την μέση. Η τομή είναι συνήθως πολύ λεπτή και μακροχρόνια δεν προκαλεί σοβαρά αισθητικά προβλήματα.
Ερ. Τα υλικά του χειρουργείου διακρίνονται κάτω από το δέρμα;
Απ. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, τα υλικά δεν φαίνονται. Μπορεί να γίνουν αισθητά σε περιπτώσεις πολύ λεπτών ατόμων. Αν αυτό ενοχλεί, τα υλικά μπορούν αργότερα να αφαιρεθούν. Η αφαίρεση των υλικών αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σπονδυλοδεσίας δεν έχει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η επιτυχής επέμβαση θα διατηρήσει την σπονδυλική στήλη στην διορθωμένη της θέση.
Ερ. Πόση από την αναμενόμενη ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης θα χαθεί λόγω της επέμβασης;
Απ. Πολύ λίγο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης της εφηβείας έχει συνήθως ολοκληρωθεί πριν την επέμβαση.
Ερ. Αν έχω κάνει εγχείρηση σκολίωσης θα έχω πρόβλημα με την εγκυμοσύνη;
Απ. όσο η σκολιωτική σπονδυλική στήλη όσο και η διορθωμένη χειρουργικά σκολίωση δεν προκαλούν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (με εξαίρεση το ότι μπορούν κάποιες φορές να κάνουν πιό δύσκολη την τοποθέτηση επισκληρίδιου καθετήρα για τον έλεγχο του πόνου κατά τον τοκετό).
Ερ. Ποιά θα είναι η πορεία της αποκατάστασης μου μετά το χειρουργείο;
Απ. Όλοι σχεδόν οι ασθενείς σηκώνονται από το κρεβάτι και κάνουν τα πρώτα τους βήματα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι συνήθως από 4 έως 6 ημέρες. Στο Back Care εφαρμόζουμε την σύγχρονη τεχνική all screw construct που σε αντίθεση με άλλες τεχνικές σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη με ασφάλεια στην σωστή της θέση από την πρώτη στιγμή και έτσι απαλάσσεται ο ασθενής από την ανάγκη χρήσης μετεγχειρητικού κηδεμόνα (νάρθηκα). Δεν απαιτούνται σοβαροί περιορισμοί στις απλές καθημερινές δραστηριότητες μετά την επέμβαση αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι “βαριές” ασκήσεις και εργασίες (όπως τα αθλήματα και το σήκωμα και η μεταφορά βάρους) για περίοδο περίπου 2 έως τριών μηνών. Ωστόσο συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να κινούνται ελεύθερα και να αρχίσουν ελαφρά άσκηση όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Αν και δεν είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις διόρθωσης της σκολίωσης συχνά ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην ομαλή και ταχεία επαναφορά του σώματος στην σωστή κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την διόρθωση της σκολίωσης όλα τα μέρη του σώματος αποκτούν νέα θέση, επομένως χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα στη νέα του “κατάσταση”.
Latest Page Update: 16/01/2016 - 15:01:24